Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

ANGUS - "Track Of Doom" / "Warrior Of The World" 2CD (Sentinel Steel Records - 2001)

Wednesday, 19 July 2017 06:00
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

Be. Ne. Lux. Metal FTW!

Παρουσιάζει ο Δημήτρης Τσέλλος

Κάποτε στην Ευρώπη, επί πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα, υπήρξε μια οικονομική ένωση τριών βασιλείων: του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Η ένωση αυτή ονομαζόταν BE(lgie) NE(derland) LUX(emburg), από τα αρχικά όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς των χωρών που την απάρτιζαν. Όταν το κλασσικό heavy metal ήταν στα πολύ πάνω του, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο κόσμος όλος έμαθε πως η ένωση αυτή έλαβε και μια άτυπη μουσική επέκταση, καθώς κάποια σημαντικά συγκροτήματα έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή σκηνή από τα δύο εκ των τριών εκείνων βασιλείων, συγκεκριμένα από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς το Λουξεμβούργο έχει ξεπεταχτεί τα τελευταία 20 κυρίως χρόνια. Να ονομάσω; Χρειάζεται; Ή ονόματα όπως αυτά των Picture, Vengeance, Ostrogoth για παράδειγμα δεν σας λένε κάτι; Αν όχι σταματήστε να διαβάζετε, δεν χρειάζεται να χάσετε άλλο πολύτιμο χρόνο. Οι υπόλοιποι που γνέφετε καταφατικά και έχετε πάρει ήδη ύφος “oh yeah”, ακολουθείστε με.


 

Εδώ θα μιλήσουμε για τους Ολλανδούς Angus, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τον Angus Young των AC/DC, των οποίων ήταν μεγάλοι οπαδοί. Στο σημείο αυτό όμως σταματά και οποιαδήποτε σχέση με τους Αυστραλούς μύθους. Εδώ δεν υπάρχει boogie hard rock. Υπάρχει heavy metal, πιο παραδοσιακό και από ταβέρνα στην ορεινή Αρκαδία. Στους κύκλους των κλασσικομεταλλάδων, των κολλημένων οπαδών των 80’s, των απανταχού “true metal warriors” και των underground - cult freaks οι Angus έχουν θρυλικό status. Και το απέκτησαν με δύο μόνο δίσκους, το “Track Of Doom” (1986) και το “Warrior Of The World” (1987), οι οποίοι κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη μέσω της Megaton Records (τίμια εταιρεία που είχε στο roster της μπάντες σαν τους Loudness, Axe Witch και Emerald).


 

Το “Track Of Doom” φανέρωσε μια μπάντα που ήρθε για να μείνει. Judas Priest, Saxon (ακούστε το “The Gates” και θα νιώσετε το μαγικό άγγιγμα του “Power And The Glory των Σαξόνων), NWOBHM, Accept, τέτοιες είναι οι επιρροές των Angus. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος οπαδός των παραπάνω συγκροτημάτων που δεν έχει αυτή τη στιγμή μάτι που γυαλίζει! Μοναδικό μειονέκτημα του δίσκου, είναι πως ξεκινά με ένα απλά αξιοπρεπές οργανικό κομμάτι, ενώ θα μπορούσε να έχει ως εναρκτήριο κάποιο με στίχους. Άποψη; Μπορεί. Έτσι κι αλλιώς, από το δεύτερο και μετά τραγούδι ο δίσκος ξεκινά την ανοδική του πορεία και καθηλώνει, με κυριότερο όπλο του εκτός των τρομερών κιθαρών, τα επιβλητικά φωνητικά του Ed Lois. Θεϊκό το ομότιτλο τραγούδι, με το neckbreaker (παραδέχεστε όρο, έτσι;) riff, σαρωτικό το "Heavyweight Warrior", κομματάρα το “Finally Out” με το καταιγιστικό του ρυθμό και τα ακουστικά μπες - βγες! Ο δίσκος τα πήγε περίφημα με τέτοιο υλικό και λογικό ήταν, φανταστείτε πως στη Πολωνία του Παραπετάσματος κατέλαβε την 20στή θέση στα charts! Ο Τύπος το υποδέχτηκε με πολύ καλά λόγια και το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα από την Restless/Enigma Records, η οποία είχε αναλάβει μπάντες όπως οι Poison και οι Stryper.


 

Το “Warrior Of The World” συνέχισε από εκεί που σταμάτησε το “Track Of Doom”. Ο ήχος και η παραγωγή συνδυάζουν τη «γυαλάδα» με τη «ξηρότητα», με την έννοια της αναφοράς σε συγκεκριμένες μπάντες, βάζοντας στο παιχνίδι ας πούμε τους Heavy Load και τους Omen. O Ed Lois στα φωνητικά είναι ακόμη καλύτερος, ωριμότερος και χειρίζεται άψογα τις μεσαίες δυναμικές του οκτάβες, με καίρια ανεβάσματα όπου χρειάζεται. Τη φορά αυτή δεν υπάρχει instrumental να ανοίγει σχετικά «κουμπωμένα» το δίσκο, αλλά η επίθεση ξεκινά κατά μέτωπο και από τη πρώτη νότα. Προσέξτε το σχεδόν progressive “2086” με τις ενδιαφέρουσες εναλλαγές, δείχνει μια άλλη πλευρά της μπάντας που δεν αφαιρεί τίποτα από τη μέχρι τώρα εικόνα της. Το “Warrior Of The World” ήταν ένα βήμα μπροστά για τους Ολλανδούς που έδειχναν ικανοί για μεγάλα πράγματα, πήγε το ίδιο καλά στην αγορά με το προκάτοχό του, αλλά οι ίδιοι σταμάτησαν τη πορεία τους για άγνωστους λόγους. Ακόμη και έτσι βέβαια, τη σφραγίδα τους την έβαλαν στο χώρο και δεν αποτελούν απλά ένα ακόμη underground σχήμα μέσα στα τόσα...


Στο αφιέρωμα αυτό, παρουσιάζεται η επανέκδοση της Sentinel Steel Records, με τα δύο άλμπουμ να βρίσκονται ως διπλό cd στη τιμή του ενός, σε μια πολύ προσεγμένη κυκλοφορία. Λόγω χώρου, λείπει η μπαλάντα “I´m A Fool With Love” από το “Warrior Of The World”, η οποία υπάρχει κανονικά στις ξεχωριστές, πιο πρόσφατες επανεκδόσεις της Sonic Age Records/Cult Metal Classics, οι οποίες περιέχουν bonus demo υλικό και εξαιρετικά, 16σέλιδα booklets. Αυτά για τους ακόμη πιο μερακλήδες. Όπως και να ‘χει όμως, εδώ παρουσιάζεται μια τρομερή ευκαιρία να αποκτηθούν δύο δίσκοι, πραγματικά διαμάντια στο χώρο του παραδοσιακού heavy metal. Και αυτό είναι που μετράει.


ΥΓ: Φίλε Στάθη που ζητάς νεκροκεφαλές και αίματα, σε αυτό εδώ το αφιέρωμα νομίζω πως θα μείνεις ικανοποιημένος, έτσι;

Up The Hammers!


Album:

Track Of Doom / Warrior Of The World


Track List (Sentinel Steel Records):

01. The Centaur (Instumental)
02. When Giants Collide
03. Track Of Doom
04. Heavyweight Warrior
05. Finally Out
06. The Gates
07. Dragon Chase
08. Lost Control
09. Warrior Of The World
10. Moving Fast
11. Leather And Lace
12. Money Satisfies
13. Black Despair
14. 2086
15. Freedom Fighter
16. If God's In Heaven (Why Is There Hell On Earth?)


Notes:

Tracks 01 - 08 from “Track Of Doom” (1986)
Tracks 09 - 16 from “Warrior Of The World” (1987)

Line Up:

William “Lawson” Slijpen - Τύμπανα
Gerard Carol και Andre Versluys - Μπάσο
Bert Ettema - Κιθάρες
Edgar Lois - Φωνητικά

Year:

1986/1987

Read 457 times

Leave a comment