Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

BULLET / HARD STUFF - "The Entrance to Hell / Hard Stuff" - "Bulletproof" (Purple Records / Angel Air Records)

Thursday, 31 August 2017 06:00
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

Στοιχηματίζω πως ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της Angel Air θυμούνται την ύπαρξή τους!

Παρουσιάζει ο Δημήτρης Τσέλλος

Θα έλεγα το ίδιο και για τους συντελεστές του, για να σας δείξω με αυτό τον τρόπο πόσο ξεχασμένο είναι αυτό εδώ το διαμάντι, αλλά σίγουρα οι John Du Cann και Paul Hammond δεν θυμούνται κάτι από αυτό, λόγω ανωτέρας βίας (R.I.P). Ήταν οι μέρες των αρχών της δεκαετίας του ’70, όταν αμφότεροι πήραν τα μπογαλάκια τους και έφυγαν από τους Atomic Rooster. Δεν μπορούσαν να ενστερνιστούν την άποψη του τρίτου «κόκκορα», Vincent Crane (R.I.P), για μια blues/soul στροφή του ήχου τους. Την επιθυμία τους για ένα νέο, με ξεκάθαρο rock χαρακτήρα, γκρουπ, βοήθησαν να γίνει πράξη οι John Gustafson (R.I.P - κανένας ζωντανός ρε παιδιά;!;), μπασίστας των Quatermass και αργότερα στους Roxy Music και Ian Gillan μεταξύ άλλων και Harry “Al” Shaw (δεν παίρνω όρκο πως βρίσκεται εν ζωή), πρώην τραγουδιστής των Curiosity Shoppe και αργότερα των NWOBHMers Export.

 

Στην αρχή η μπάντα ονομάστηκε Daemon. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Bullet και ξανά, λόγω νομικών εμποδίων τη φορά αυτή (υπήρχε αμερικανική μπάντα με το ίδιο όνομα), άλλαξε ονομασία σε Hard Stuff. Ο Shaw πρόλαβε να ηχογραφήσει μαζί τους μερικά κομμάτια, πριν του δώσουν οι υπόλοιποι τα παπούτσια στο χέρι και ως τρίο πια, ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Αποτέλεσμα; Ένας δυνατός και «φασαριόζικος» δίσκος. Μια πολύ όμορφη «μπερδεψιά» από Cream, Taste (η πρώτη μπάντα του Rory πριν ξεκινήσει solo καριέρα) και φυσικά Atomic Rooster, με σκληρές (για την εποχή) κιθάρες και αυθεντικό rock DNA, που «κυλιέται στη λάσπη» και γίνεται ένα πραγματικό proto-heavy άκουσμα. Τα φωνητικά να σημειωθεί πως έχουν αναλάβει από κοινού οι Gustafson και Du Cann, δημιουργώντας μια ωραία αντίθεση, ενώ «παικτικά» η μπάντα πιάνει «ταβάνι».

 

Το “Bullet - The Entrance to Hell” στην ουσία δεν είναι μια «κανονική» κυκλοφορία. Πρόκειται για τα κομμάτια στην αρχική τους μορφή, θα ακούσετε και τον Shaw στη φωνή (ο οποίος το λαλεί με μια χαρακτηριστική 70s φωνή, κατευθείαν στο στόχο χωρίς «ωδειακές» εξάρσεις), μαζί με bonus υλικό και μπόλικη διάθεση για jamming και αυτοσχεδιασμό. Πρωτόλειο heavy rock, το «7» να ακολουθεί του «19» στη χρονολογία, τα απολύτως απαραίτητα ακόρντα που θα σε κάνουν να κουνηθείς σε χρόνο dt, έντονο πάθος στο παίξιμο και αχαλίνωτη απόδοση, καμπάνες παντελόνια, μαλλούρες, μούσια και μπότες με ψηλό τακούνι. Υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί που μόνο με τη τελευταία πρόταση, θα είχαν πειστεί. Για τους υπόλοιπους «νορμάλ» τύπους, ας επιμείνουμε στο ότι η καθαρή του μουσική αξία, είναι αδιαμφισβήτητη. Όπως φυσικά και του “Bulletproof”. Αν σας κερδίσουν, που είναι από πολύ πιθανό ως σίγουρο, κάντε και ένα βήμα παρακάτω ακούγοντας το δίσκο “Bolex Dementia”, τον επόμενο και τελευταίο της μπάντας πριν τη διάλυσή της. Έστω για μια πιο σφαιρική και εγκυκλοπαιδική προσέγγιση. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο, είναι κάπως (ή αρκετά μπορείς να πεις) πιο «φευγάτο», αλλά σίγουρα αξίζει προσοχής ως μια εναλλακτική πρόταση των ίδιων προσώπων.

Albums:

The Entrance to Hell & Bulletpoof

Track List:

The Entrance to Hell (1970)

1. Door Opens
2. Millionaire
3. No Witch At All
4. Taken Alive
5. The Soul That I Had
6. Entrance To Hell
7. The Orchestrator
8. Hell, Demonic Possession
9. Fortunes Told
10. Sinister Minister
11. Jam (The Rock)
12. Time Gambler
13. Monster In Paradise
14. Jay Time
15. Mr. Longevity
16. Door Slams
17. Jam (The Taker)

 

Bulletproof (1972)

1. Jay Time
2. Sinister Minister
3. No Witch At All
4. Taken Alive
5. Time Gambler (Rodney)
6. Millionaire
7. Monster In Paradise
8. Hobo
9. Mr Longevity-RIP
10. The Provider-Part One
11. Monster In Paradise (early mix, bonus track)


Line Up:

John Du Cann - Guitars, vocals
Paul Hammond - Drums
John Gustafson - Bass, vocals
Harry “Al” Shaw - Vocals

Year:

1970-1972

Read 565 times

Leave a comment