Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

SLAUTER XTROYES – “Winter Kill” (Self-Financed 1985)

Thursday, 28 September 2017 11:36
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

“One of a kind masterpiece…”

Ανασύρει ο Δημήτρης Τσέλλος

Έτσι έχουν χαρακτηρίσει όσοι ασχολούνται με το underground τούτο το ακατέργαστο, υπερ-πολύτιμο διαμάντι. Και πραγματικά. Τέτοιοι δίσκοι βγαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια. Με τι να το παρομοιάσεις; Με ποιους να συγκρίνεις τη μπάντα που το «γέννησε»; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γύρω στο 1983, στο Chicago, μια παρέα μουσικών έκαναν χαβαλέ μετά από μια πρόβα σε κάποιο υπόγειο. Είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, τους Slaughters και τους Destroyers και πότε τραγουδούσε η μια ομάδα, πότε η άλλη. Ήταν όμως σε τόσο «εύθυμη» κατάσταση από το πολύ ποτό, που πρόφεραν συνεχώς λάθος τα δύο ονόματα. Σε κάποια φάση, μετά από ένα brainstorming «χαριτωμενιών», ακούστηκαν δύο συγκεκριμένα ονόματα: Το “Slauter” και το “Xtroyes”. Αυτό ήταν. Την επόμενη μέρα, είχε ήδη με νηφάλιο μυαλό αποφασιστεί το όνομα της μπάντας και η πρώτη ολοκληρωμένη της πρόταση, παρουσιάζεται ευθύς αμέσως.

 

Το “Winter Kill” είναι ένα από τα πιο έξυπνα και εφευρετικά άλμπουμ που έχω ακούσει ποτέ. Σε όλους τους τομείς. Το Progressive Metal ήταν στα πρώτα στάδια της νηπιακής του ηλικίας το '85. Υπήρχαν οι Queensryche, αλλά αυτοί έχοντας κυκλοφορήσει τον καλύτερό τους δίσκο (“The Warning” - ναι, το είπα!) ανήκαν ακόμη στο χώρο του τεχνικού, λυρικού power metal. Το αριστούργημα “Awaken The Guardian” των Fates Warning δεν είχε βγει ακόμη παγανιά (αν και θα μπορούσες να το εντάξεις στη κατηγορία του “The Warning”) και αυτοί που την ίδια χρονιά άφησαν τον κόσμο με ανοικτό το στόμα, ήταν οι Watchtower με το “Energetic Disassembly”. Κατά τα λοιπά, όλοι οι μετέπειτα μεγάλοι του ήχου ήταν ακόμη σε demo status και «ψάχνονταν». Οι Slauter Xstroyes ήταν πρωτοπόροι λοιπόν και παρόλο που δεν υπήρξαν ποτέ σημείο αναφοράς και μεγάλη επιρροή (αδίκως) για τη μετέπειτα σκηνή του Progressive, το ντεμπούτο άλμπουμ τους ήταν απίστευτα ώριμο και μπροστά από την εποχή του.

 

Ως μονάδες οι Slauter Xstroyes έπαιξαν μεγάλη μπάλα σε τούτο το αριστούργημα. Πρώτος κατά τυχαία σειρά, ο Paul Kratky. Τα riffs του είναι πολύπλοκα και καινοτόμα, δίχως όμως να χάνει στιγμή το μέτρο και την ουσία. Και επειδή μας τα έχουν κάνει ορισμένοι τσουρέκια, ας ακούσουν οι οπαδοί των Pantera τη groov-ιά σε ένα σημείο του ομότιτλου κομματιού, και ας έρθουν μετά να το συζητήσουμε. Ένας άλλος παράγοντας που κάνει αυτό το άλμπουμ ιδιαίτερο, είναι η χρήση του μπάσου. Είναι αρκετά ανεβασμένο στη τελική μίξη, επιτρέποντας στον ακροατή να ακούσει το εξαιρετικό παίξιμο του Brent Sullivan. Ο Dave Bonow στα τύμπανα, «γεμίζοντας» τον ήχο ιδανικά, είναι στέρεος και δυνατός σαν βράχος. Τελευταίο αφήσαμε τον τραγουδιστή John Stewart. Μια φωνή δυναμική, με σωστή χρήση του falsetto και τρομερές μεσαίες οκτάβες. Ένας metal τενόρος που δοκιμάζει όμως και διαφορετικές τεχνικές, «μιλά», απαγγέλει, μπαίνει στο πετσί του ρόλου, ερμηνεύει με όλη τη σημασία της λέξης. Ιδιαίτεροι και αλληγορικοί πολλές φορές και οι στίχοι του, μου θυμίζουν έναν πιο επικό Jim Matheos, ίσως…

To “Winter Kill” είναι εκεί και περιμένει τη σειρά του. Ακούστε αυτόν τον δίσκο. Ψάξτε τον, δώστε του μια ευκαιρία. Θα αποζημιωθείτε και θα δείτε πως αυτό το πάρε δώσε με τούτη τη στήλη, όπου ένας «μουρλός έχει μπει ως τα γόνατα στη λάσπη και ξεθάβει», έχει πολλά να σας δώσει!

Artist:

Slauter Xtroyes

Album:

Winter Kill

Line Up:

Paul Kratky - Guitars
Brent Sullivan - Bass
John Stewart - Vocals
Dave Bonow - Drums

Year:

1985

 

 

 

Read 545 times

Leave a comment