Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

WINTERHAWK - "Revival" (Vintage Music/Rockadrome Records - 1982)

Monday, 16 October 2017 10:21
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

“Well it's all for rock and roll that I have sold my soul!”

Ανασύρρει ο Δημήτρης Τσέλλος

Το άκουγα τις προάλλες και για μια ακόμη φορά κατέληξα στο παρακάτω συμπέρασμα: «Η Αναγέννηση» είναι ένα άλμπουμ από αυτά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις σημαντικές αντίστοιχες δουλειές μεγάλων και γνωστών (ή έστω γνωστότερων) συγκροτημάτων. Ξέρεις, δεν είναι από αυτά που θα σε κερδίσουν με τη πρώτη όπως λέμε. Μπορεί να μην είναι δύσκολο στο άκουσμά του, όπως για παράδειγμα ένας δίσκος προοδευτικού rock/metal, αλλά θέλει κάποιες ακροάσεις για να μπεις για τα καλά στο «κόσμο» του και να νιώσεις τη μαγεία του. Όταν όμως το κάνεις, θα αισθανθείς «γεμάτος».

 

Η εισαγωγή του και το πρώτο στη σειρά κομμάτι (“Sanctuary”) σου δείχνουν αμέσως το δρόμο στον οποίο κινούνται οι Winterhawk. Της hard rock κιθάρας την ακρόαση, πρόσχωμεν. Μπορεί ο δίσκος να κυκλοφόρησε το 1982, αλλά κινείται αποκλειστικά σε 70s μονοπάτια. Ο Jordan Macarus είναι ένας χαμένος, υποτιμημένος guitar hero. Φανερά επηρεασμένος από τους Wishbone Ash, τους Thin Lizzy, τους Budgie και τους Jethro Tull καταθέτει τη δική του άποψη σχετικά με το πώς πρέπει να παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα σε ένα ατόφιο hard rock δίσκο, ακροβατώντας και θυμίζοντας κάποιον που βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Άξιοι συνοδοιπόροι σε αυτό, ο Warren Brown με ένα επιθετικό παίξιμο στο μπάσο που βγαίνει μπροστά και εξαιρετικά φωνητικά τα οποία και θυμίζουν αρκετά τον Geddy Lee των Rush και ο πολύ καλός Scott Benes στα τύμπανα.

Το σχεδόν country rock “Can't See The Forest For The Trees” και το παιχνιδιάρικο ομότιτλο είναι δύο διαφορετικές πινελιές στο δίσκο, το “Ace In The Hole” είναι το πιο βαρύ της επτάδας, ενώ τα “Period Of Change” και “Free To Live” αναμφισβήτητα αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου. Λυρικά όσο και τεχνικά, με τον Macarus να κεντάει σταυροβελονιά ειδικά στα μακρόσυρτα αλλά καθόλου κουραστικά solos του δευτέρου που υπερκαλύπτει όλες τις επιρροές της μπάντας, με το πρώτο αντίστοιχα να θυμίζει έντονα ως προς την τεχνοτροπία και τη σύνθεση, τους θεούς Rush. Μόνο και μόνο για αυτά τα δύο διαμαντάκια, αξίζει όχι μόνο να ακούσετε, αλλά και αποκτήσετε το δίσκο.

Με τούτη δω τη μπάντα επίσης «παίζει» το εξής ωραίο: Είναι rock, οπότε οι ροκάδες θα εκτιμήσουν. Είναι τεχνική και προοδευτική, οπότε οι οπαδοί του prog rock θα γουστάρουν. Είναι λυρική και έχει cult status. Φανταστείτε θα εμφανιστεί στο επερχόμενο Keep It True. Τι άλλο θέλουν οι true-cult metallers για να πουν το «ναι»; Τίποτα. Βλέπετε λοιπόν τον «ενωτικό» της χαρακτήρα. Αν αυτό δεν είναι γνώρισμα ιδιαίτερης και πρωτίστως καλής μπάντας, τότε τι να γράψω παραπάνω;

 

Δεν είναι δύσκολη πλέον η απόκτηση αυτού του θησαυρού. Επανακυκλοφόρησε σε cd και βινύλιο. Πράξτε τα δέοντα!

 

Album:

Revival

Track List:

1. Intro
2. Sanctuary
3. Period Of Change
4. Can't See The Forest For The Trees
5. Revival
6. Ace In The Hole
7. Free To Live

Line Up:

Jordan Macarus - Guitars, vocals.
Warren Brown - Bass, guitar, vocals.
Scott Benes - Drums

Year:

1982

Read 876 times

Leave a comment