Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων, γνωστών, μα και άγνωστων καλλιτεχνών…

BARON ROJO – LARGA VIDA AL ROCK AND ROLL (Chapa Discos – 1981)

Thursday, 15 December 2022 06:50
Published in Underrated Gems

Εάν έπρεπε να περιγράψω αυτόν τον δίσκο εν συντομία θα το έκανα ως εξής: Πρώτος και καλός! Ο λόγος; Μα, φυσικά η σπανιότητα του. Ξέρετε, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο το ντεμπούτο ενός σχήματος να είναι ταυτοχρόνως: συνειδητοποιημένο, θεμελιώδες και όμορφο. Τις περισσότερες φορές, τα μουσικά σύνολα χρειάζονται έως και τρία άλμπουμ για να αποκτήσουν τα άνωθεν χαρακτηριστικά (βλ. Deep Purple).

Προτρέπει ο Μάριος Παλαιοκαστρίτης

Το άλμπουμ ηχητικώς κυμαίνεται κατά κύριο λόγο στα μονοπάτια του κλασσικού Heavy Metal. Οι στίχοι δε από το πρώτο μέχρι και το ύστατο τραγούδι είναι ισπανόφωνοι. Μάλλον για αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό το έργο. Πάντως, η πλάκα με την Ισπανική γλώσσα και δη στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι έχει σημαντικές ηχητικές ομοιότητες με την Ελληνική. Φαντάσου ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά κάποια αρχικά αποσπάσματα από το πρώτο κομμάτι του δίσκου νόμιζα ότι μιλούσαν Ελληνικά!

Χαρακτηριστική είναι η συμβολή του ηχολήπτη για την επιμέλεια του ήχου διότι καθίσταται εύηχη και κατά συνέπεια ευχάριστη η ακρόαση των κομματιών ακόμα και σε ένα smartphone.

Κάποτε είχε πει ο εξαίρετος Αλέξανδρος Ριχάρδος, εκλεκτός της εν λόγω συντακτικής ομάδας: «ένας δίσκος ακούγεται καλύτερα όταν ξέρεις για το εξώφυλλο του». Ειλικρινά, πόσο δίκιο είχε αυτός ο άνθρωπος; Είναι σπουδαία υπόθεση να συνδυάζεις την μουσική με την ζωγραφική, δημιουργώντας μία νέα μορφή τέχνης. Οι Baron Rojo επέλεξαν ένα νοσταλγικό εικαστικό θέμα που αφορά ένα arcade παιχνίδι αερομαχιών με εξωγήινα όντα στο διάστημα. Από την εικόνα και μόνο δεν μπορώ να διακρίνω ποιο παίγνιο είναι αφού πλείστα του είδους του έχουν τρομακτικές ομοιότητες (βλ. Phoenix, Galaga κ.α).

Συγνώμη, λοιπόν, εκ των προτέρων για την μη ονομαστική αναφορά σε αυτό. Ωστόσο, μπορώ να σου πω υπεύθυνα ότι εάν είσαι ρετρολάγνος θα αυνανιστείς! Εάν από την άλλη είσαι ένας συμβατικός και μεσήλικας άνθρωπος τότε θα σε ταξιδέψει τεσσαράκοντα έτη και, πίσω στο χρόνο στις ένδοξες εποχές που οι νεολαίοι σύχναζαν στα λαϊκιστί «ουφάδικα» για μπόλικες δραστηριότητες. Βασική προϋπόθεση για να βιώσεις τις παραπάνω ανάλογες καταστάσεις είναι να παρατηρείς το εξώφυλλο του δίσκου και συνάμα να τον ακούς.

Την αγριάδα των κομματιών θα μπορούσα να την παρομοιάσω με ένα (εν βρασμώ ψυχής) ροτβάϊλερ που δαγκώνει! Μάλιστα, αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό που σου μένει στο τέλος. Ταυτόχρονα έχουν και μία ορθόδοξη Hard Rock αύρα που θυμίζει τους «Triumph», η οποία ανάγεται στην βαρύγδουπη  εκτέλεση Blues έργων. Βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. Λόγου χάριν, το ομότιτλο τραγούδι έχει και νεοκλασικές μουσικές επιρροές ενώ το «El Presidente» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως τραγούδι του «σκληρού ροκ» με ποπ περάσματα. Ακόμα όμως και να μην σου αρέσει αυτή η ανάμειξη θα σου αλλάξουν την διάθεση τα ωραία solo που ακολουθούν.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το καμάρι του δίσκου. Το «Efluvios». Πες μου πως γίνεται να μάχονται λυσσαλέα κιθαρίστας και ντράμερ για το ποιος θα επικρατήσει στην μνήμη του κόσμου και να βγαίνει ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα; Σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω του σκληρού ανταγωνισμού, εν τέλει στα αυτιά του ακροατή φτάνει ένας αχταρμάς. Μάλλον, σε αυτήν την μάχη δεν υπήρξε νικητής.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η μπάντα παίζει συγχρονισμένα δίχως να προκαλούνται χρονικές δυσαναλογίες.

Μπορεί σε πολλούς να μην ηχούν ευχάριστα τα Ισπανικά. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει την Εγγλέζικη γλώσσα να επικρατεί στα τραγούδια που μας αρέσουν, ακόμα και έναντι της Ελληνικής. Μολαταύτα, αξίζει να το ακούσετε έστω και μία φορά διότι η ψυχή του είναι από γνήσιο μέταλλο!

Album:

Larga Vida Al Rock And Roll

Track List:

1.    Con Botas Sucias
2.    Anda Suelto Satanas
3.    El Pobre
4.    Los Desertores Del Rock
5.    Efluvios
6.    Larga Vida Al Rock & Roll
7.    El Presidente
8.    Chica De La Ciudad
9.    Baron Rojo


Line up:

Carlos De Castro – Guitars (lead), Guitars (rhythm), Vocals (backing), Vocals (lead) (tracks A4, B1 & B3)
Sherpa – Bass, Vocals (backing), Vocals (lead) (tracks A1, A3, B2 & B4)

Hermes Calabria – Drums

Armando De Castro – Guitars (lead), Guitars (rhythm), Vocals (backing), Vocals (lead) (track A2), Talk-box (track A1)

Year:

1981 

            

Read 90 times

Leave a comment