Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων, γνωστών, μα και άγνωστων καλλιτεχνών…

SANTANA – MARATHON (Columbia – 1980)

Saturday, 24 December 2022 09:45
Published in Underrated Gems

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι. Βάλε να ακούσει ένας/μία φίλος-η  σου τον δίσκο ή έστω ένα κομμάτι από αυτόν τον μοναδικό μουσικοσυνθέτη.

Από τον Μάριο Παλαιοκαστρίτη

Αν καταφέρει να αναγνωρίσει ότι το συγκρότημα είναι οι Santana, εμένα έλα να με φτύσεις! Εγώ, πάντως, την πρώτη φορά που τον άκουσα νόμιζα ότι είχε να κάνει κάτι μεταξύ Rush και Camel. Για την ακρίβεια, μία μίξη των δύο παραπάνω. Εντάξει, ξέρουμε ότι οι θρυλικοί Λατίνοι ανέκαθεν είχαν παραδοσιακές μουσικές καταβολές που διακοσμούσαν τα τραγούδια τους. Αλλά εδώ το πράγμα έχει πάει σε άλλο επίπεδο, σε άλλη διάσταση (μην σου πω). Eίναι καθαρόαιμο progressive. Ναι, αλλά και τι είδους, παρακαλώ; Το Progressive! Θα αναρωτιέσαι ορθώς: Τι λέει τώρα αυτός; Θα σου απαντήσω. Μιλάμε για ένα Θεόπνευστο έργο. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η ευφυής ιδέα το να συνδυάσεις τα περισσότερα μουσικά είδη του εικοστού αιώνα σε ένα άλμπουμ και όλα αυτά εν αρμονία. Φαντάσου την Funk, Soul, Disco, Blues, Hard rock κ.α, μέσα σε ένα σουρωτήρι από το οποίο φιλτράρονται, βγάζοντας ένα ασύλληπτο μείγμα.

Αν είσαι υπερήφανος για την αρχαιοελληνική κληρονομιά, μία ρίγη συγκίνησης θα σε πιάσει όταν αντικρίσεις το εξώφυλλο. Η αγγειογραφία που απεικονίζει τους Έλληνες μαραθωνοδρόμους εν κινήσει, αναδεικνύει τα διαχρονικά ιδανικά του τόπου αυτού.

Η σύντομη εισαγωγή του άλμπουμ με το ομότιτλο τραγούδι είναι μαγευτική. Οι «πλάτες» από τα synthesizer μαζί με τα γλυκά παιξίματα της ηλεκτρικής κιθάρας σε ταξιδεύουν σε μία ουτοπία, με ένα χαριτωμένο στυλ. Αγνή ψυχεδέλεια. Περί κρουστών ότι και να πω θα είναι λίγο. Μόνο και μόνο οι προσωπικότητες των Armando Peraza και Raw Rekow είναι αρκετές για να σε πείσουν δια το τι περί τίνος πρόκειται.

Καρφί, μετά από αυτό, αλλάζει όλο το σκηνικό. Το δεύτερο (κατά σειρά) τραγούδι οδεύει σε αμιγώς 70’s disco μονοπάτια. Με απλά λόγια, θα το περιγράψω ως εξής: Το απόκρυφο τέκνο του συνθέτη των Trammps και της Donna Summer, το οποίο έμαθε κιθάρα από τον Carlos Santana, δημιούργησε αυτό το αριστούργημα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Το “Aqua Marine” είναι ένα εξαιρετικό instrumental κομμάτι. Κρατάει τα δομικά groovy στοιχεία από το προηγούμενο καθώς επίσης προσθέτει αυτά τα μοναδικά, τρυφερά και Cameλίστικα φλαουτίσματα.

Εάν μπορούσε η ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει» να περιγράψει ένα τραγούδι τότε αυτό θα ήταν το “All I Ever Wanted”. Ίσως, η καλύτερη στιγμή του δίσκου. Το στακάτο Hard Rock σε συνύπαρξη με τα υπόλοιπα είδη. Αυτά που το καθιστούν κολλητικό είναι το βασικό riff που είναι ένα κλασσικό Heavy Blues, καθώς επίσης και τα κοφτά επαναλαμβανόμενα κιθαριστικά μοτίβα στο ρεφρέν και στο τέλος του κομματιού. Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να παραλειφθεί η εξαίσια φωνή του Alex Ligertwood που είναι βασικός συντελεστής σε αυτό το κομψοτέχνημα.
Tip: Επιβάλλεται να ακούσεις την live εκτέλεση του παραπάνω κομματιού που πραγματοποιήθηκε στο RockPalast του Ντόρτμουντ της Γερμανίας, το 1980. Κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, είναι καλύτερη και από αυτήν του δίσκου.    

Ένα επιπλέον ξεχωριστό τραγούδι είναι το “Summer Lady”. To funky γκρουβάρισμα μαζί με ωραία bluesy solo σου δημιουργούν ένα καλοκαιρινό κλίμα, σε μια παραλία με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Αυτό το διαμαντάκι είναι ολίγον υποτιμημένο. Μάλιστα, πολλοί δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξη του. Ωστόσο, οι επιλογές σας είναι εξής: Να το αγοράσετε ή να το έχετε αγοράσει ήδη!

(υ.γ. Χρήστου Κισατζεκιάν: δίσκαρος πραγματικά, του οποίου ο επίλογος με το εξίσου καταιγιστικό "Hard Times" αφήνει απίστευτη επίγευση, με τον τιτάνιο Graham Lear να απογειώνεται!!)

Album:
Marathon

Track List:
1.    Marathon
2.    Lightning In The Sky
3.    Aqua Marine
4.    You Know That I Love You
5.    All I Ever Wanted
6.    Stand Up
7.    Runnin
8.    Summer Lady
9.    Stay (Beside Me)
10.    Hard Times


Line Up:
Alex Ligertwood – Lead Vocals
Carlos Santana – Backing Vocals
Chris Solberg – Guitars, Keyboards, Backing Vocals
Alan Pasqua – Keyboards, Backing Vocals
David Margen – Bass
Graham Lear -  Drums
Armando Peraza -  Percussion (Timbales), Backing Vocals
Raul Rekow – Percussion (Congas), Backing Vocals


Year:
1980

 

 

    


                    

Read 68 times

Leave a comment