Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων, γνωστών, μα και άγνωστων καλλιτεχνών…

The Rods – "The Rods" (Arista Records – 1981)

Thursday, 05 January 2023 12:15
Published in Underrated Gems

Το άκουσα ξανά τις προάλλες και θυμήθηκα ένα απόφθεγμα που μου είπε ο φίλος μου, ο Ηλίας: όπου δεις τριμελές σχήμα, μείνε. 'Η ακόμα καλύτερα, αγόραζε! Μα, έχει άδικο ο τύπος; Εσύ, δεν σάστισες όταν άκουσες τους: Rush, ELP (Emerson Lake & Palmer) και  ZZ Top;

Από τον Μάριο Παλιοκαστρίτη

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα τρίο δυναμίτη που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι του στον χώρο του «σκληρού ήχου», ασχέτως αν δεν έλαβε την δόξα που του άρμοζε. Τα τραγούδια τους βρέθηκαν (και βρίσκονται) συχνά σε αντιπαράσταση με εκείνα των Motorhead. Ίσως, διότι παράλληλα με τον βαρύγδουπο ήχο (λέγεται ότι οι ενισχυτές ήταν ρυθμισμένοι στο 11) είχαν υιοθετήσει και punk στοιχεία, έχοντας ταυτοχρόνως ένα δικό τους στυλ.

Εκ της πολιτείας, της Νέας Υόρκης προερχόμενοι, οι Rods σχηματίστηκαν το 1970 από τον τραγουδιστή David Feinstein. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επιτυχία με το θριαμβευτικό σχήμα των ELF, πλάϊ με το ξαδερφάκι του, τον Ronnie James Dio. O Feinstein αφότου εγκατέλειψε το συγκρότημα γνώρισε τον ντράμερ Carl Canedy και τον μπασίστα Joey DeMaio (περίφημο μέλος των Manowar), τζαμάροντας μαζί τους. To γκρούπ αυτό ονομάστηκε David Feinstein’s Thunder και δεν κράτησε για πολύ.

Επί της ουσίας, οι Rods θεμελιώθηκαν επισήμως, το 1979, ύστερα της άφιξης του μπασίστα Stephen Sarmer, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με τα υπόλοιπα μέλη. Το ωραίο με αυτά τα «αγνά τσογλάνια» είναι η πυγμή τους. Δεν περίμεναν την μουσική βιομηχανία να παρατηρήσει την υπόσταση τους. Έτσι, λοιπόν, πήραν το ρίσκο και ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους με το άλμπουμ "Rock Hard". Ο δίσκος πούλησε γύρω στα 1000 αντίτυπα, το 1980, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της δισκογραφικής εταιρείας Arista Records.

Οι Rods (με το νέο πλέον μπασίστα Garry Bordonaro) υπέγραψαν συμβόλαιο με αυτήν. Βέβαια, κάθε συμφωνία έχει και ένα αντίτιμο (τις περισσότερες φορές). Σε αυτήν την περίπτωση ζητήθηκε από το σχήμα να πραγματοποιηθεί το ντεμπούτο τους με την επόμενη και ομώνυμη κυκλοφορία, προσθαφαιρόντας κομμάτια. Όπως και έγινε.
Ο δίσκος έχει Heavy rock μουσικά στοιχεία, με πολλές blues καταβολές, καθώς επίσης και πολλές επιρροές από διάσημα συγκροτήματα της προηγούμενης δεκαετίας που γίνονται αισθητές κατά την ακρόαση. Για παράδειγμα, τo "Power Lover" χρησιμοποιεί την μεταβατική γέφυρα των Deep Purple από το "Highway Star", ενώ το εναρκτήριο riff του "Nothing Going Οn The City" είναι ολόιδιο με εκείνο από το "Neon Knights" των Black Sabbath.

Στάσου, έχει και συνέχεια. Οι Νεοϋορκέζοι δεν περιορίστηκαν μόνο στους παραπάνω. Το "Music Man" είναι βασισμένο κατ’ εξοχήν στο "Man On The Silver Mountain" των Rainbow. Επιπλέον, τα «Rock Hard» και "Ace In The Hole" αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ( AC/DC, Scorpions και Triumph). Όπως μπορείς να παρατηρήσεις ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού έχει και μία Ritchie Blackmore πινελιά. Aυτό συμβαίνει διότι η αδελφή του Feinstein αποτέλεσε ερωμένη του θρυλικού κιθαρίστα, δίνοντας την ευκαιρία στον άνωθεν τραγουδιστή να τον γνωρίσει αλλά και να παίξουν μαζί. Όσον αφορά την επιμέλεια του ήχου, είναι τέτοια που καθιστά τα κομμάτια «ατημέλητα», δίνοντας έτσι μια γεύση από γνήσια σεβεντίλα

Οι Rods μπορεί στο «επίσημο ντεμπούτο τους» να είχαν πραγματοποιήσει ορισμένες αντιγραφές, μα, τουλάχιστον, το έκαναν με ένα δικό τους και αξιαγάπητο τρόπο. Εκτός αυτού του album, έχουν κυκλοφορήσει και άλλες αξιόλογες δουλειές όπως τα: "Wild Dogs", "Let Them Eat Metal" και "Vengeance", που θα επεκταθώ περαιτέρω σε ξεχωριστά και επόμενα άρθρα.

Album:

The Rods

Track List:


Side A:
1.    Power Lover
2.    Crank It Up
3.    Hungry for some Love
4.    Music Man
5.    Woman

Side B:
6.    Nothing Going On The City (White Honey Cover)
7.    Get Ready To Rock N’ Roll
8.    Ace In The Hole
9.    Rock Hard
10.    Roll With The Night

Line Up:

Carl Canedy – Drums, Vocals (Lead)
David “Rock” Feinstein – Guitars, Vocals (Backing)
Garry Bordonaro – Bass, Vocals (Backing), Vocals (Lead On Track B3)

Year:

1981


 

 
             

Read 60 times

Leave a comment