Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων, γνωστών, μα και άγνωστων καλλιτεχνών…

LONDON – DON’T CRY WOLF (Metalhead Records – 1986)

Friday, 20 January 2023 13:35
Published in Underrated Gems

Οι London αποτέλεσαν ένα σχήμα «σταυροδρόμι» για αξιόλογους καλλιτέχνες, που αργότερα δοξάστηκαν σε θρυλικά συγκροτήματα όπως Motley Crue, Guns N’ Roses, W.A.S.P και Cinderella.

Από το Μάριο Παλαιοκαστρίτη

Όμως, το γεγονός ότι δεν έλαβαν την αναγνώριση που τους άξιζε (ως το εν λόγω συγκρότημα), είναι κάτι το συνταρακτικό. Και να πεις ότι οι κυκλοφορίες τους είχαν κάτι το πρώιμο πειραματικό (όπως πολλά group, στα πρώτα τους album) που δεν άρεσε στον κόσμο, να το δεχόμουν. Εδώ, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με θεμελιώδη τραγούδια του σκληρού μετάλλου, τα οποία δεν βάδισαν υπό την σκιά άλλων και διασημότερων του είδους αυτού, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα προηγούμενα.

Η ιστορία τoυς είναι λίγο περίπλοκη, καθώς μέλη ερχόντουσαν και έφευγαν συνεχώς. Στην αρχή ήταν οι Lizzie Grey, Nikki Sixx και Dane Rage, οι οποίοι και σχημάτισαν την μπάντα το 1978.

Η τριάδα συναντήθηκε όταν οι δύο τελευταίοι επιτάχθηκαν για να παίξουν με τους Sister, στον δίσκο τους. Σημειωτέων ότι στο σχήμα αυτό έπαιζε και ο Blacky Lawless, ο διάσημος ηγέτης των W.A.S.P. Αυτή η αρμάδα δεν άντεξε στον χρόνο, με αποτέλεσμα οι Grey, Sixx και Rage να αποχωρήσουν και να ιδρύσουν τους London.
Ο πρώτος τραγουδιστής τους ήταν ο Michael White, ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να γίνει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση ο Robert Plan. Ύστερα από αρκετές διαφωνίες, ο White αποχώρησε για να σχηματίσει το ομώνυμο συγκρότημα του. Οι London παρέμειναν αδρανείς για αρκετά χρόνια έως ότου εμφανιστούν οι Nadir D’ Priest και Brian West, το 1984. Όμως, ο Sixx είχε ήδη φύγει από την μπάντα, σχηματίζοντας μαζί με τον Tommy Lee τους Motley Crue. Το πόστο του Sixx ανέλαβε προσωρινώς ο Lawless, ως που ύστερα αποχώρησε από το σχήμα για να ιδρύσει το περίφημο συγκρότημα.

Οι συχνές αλλαγές ήταν πλέον υπόθεση ρουτίνας για τους London. Μερικές ακόμα ήταν το 1985, όπου ήρθαν οι Ιzzy Stradlin (συνιδρυτής των Guns N’ Roses) και Brian West (ύστερα μπασίστας στους T.K.O). Επιπλέον, μία ακόμα αξιοσημείωτη αποχώρηση ήταν του Billy Dior, ο οποίος πήγε στους Keel. Την σκυτάλη από αυτόν έλαβε ο ντράμερ Fred Coury (περίφημο μέλος των Cinderella). Συν τοις άλλοις, ο Steve Adler πέρασε κάποτε από τους London, παίζοντας σε μερικά πρώιμα Demos.

Με τούτα και με τα άλλα, και ύστερα φυσικά από την αποχώρηση των Stradlin και Adler (για να πάνε στους Hollywood Rose και ύστερα στους Guns N’ Roses), οι London κατάφεραν να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο τους με το όνομα “Non-Stop Rock (1985)”, με την σύνθεση πλέον του σχήματος να είναι η εξής: Nadir D’ Priest (τραγούδι), Lizzie Grey (κιθάρες), Bobby Marks (ντραμς) και Brian West (μπάσο). Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ στα credits του δίσκου αναφέρεται ως ντράμερ ο Fred Coury, στην πραγματικότητα δεν παίζει αυτός. Μετά από ένα χρονικό διάστημα ο Coury αντικαταστάθηκε από τον Wallin’ J Morgan. Έναν χρόνο αργότερα από την πρώτη τους κυκλοφορία, ηχογραφούν το άλμπουμ “Don’t Cry Wolf” (παραγωγή του Kim Fowley).

Μην ξεγελαστείς από το εξώφυλλο του δίσκου. Μπορεί τα μέλη των London να έχουν υιοθετήσει έναν glamorous ενδυματολογικό κώδικα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό και με το μουσικό στυλ. Την έχουν αυτή την λαμπερή bluesy μελωδικότητα, δεν μπορώ να πω. Όμως, τείνουν πολύ περισσότερο προς το Heavy Metal. Όσον αφορά τα φωνητικά, μπορώ να σου πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι o D’ Priest θα μπορούσε να είναι δίδυμος αδερφός με τον Lawless. Μα, τέτοια ομοιότητα φωνής δεν έχω ξανακούσει.

Aν είσαι λάτρης των W.A.S.P, θα το αγαπήσεις. Όμως όχι μόνο για αυτό. Ο Blacky έχει γράψει το τραγούδι “For Whom The Bells Tolls”, το οποίο ηχογράφησε αργότερα με διαφορετική εκδοχή και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο “The Headless Children”.

Το διάσημο τραγούδι “Oh Darling” των Beatles, αποτέλεσε μία εξαιρετική Heavy Blues διασκευή.

Άντε λοιπόν, τι περιμένεις;

Album:

Don’t Cry Wolf

Track List:

Side A:
1.    Drop The Bomb
2.    Set Me Free
3.    Hit And Run Lover
4.    Under The Gun
5.    Oh Darling (The Beatles Cover)

Side B:

6.    Fast As Light
7.    Put Out The Fire
8.    Killing Time
9.    We Want Everything
10.    For Whom The Bells Tolls

Line Up:

Nadir D’ Priest – Vocals
Lizzie Gray – Guitar
Brian West – Bass
Wallin’ J Morgan – Drums
David Carr – Keyboard

Year:

1986

       
                               

Read 58 times

Leave a comment