Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

LEGEND – “From The Fjords” (Empire – 1979)

Thursday, 30 March 2017 15:06
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

Πολύ μπροστά από την εποχή του!

 

Κάθομαι αναπαυτικότατα και βάζω να παίξει το “Twilight of the Idols” των υπερ-cult ηρώων The Lord Weird Slough Feg (θα αναφερθούμε σε δαύτους κάποια στιγμή, οπωσδήποτε). Κάπου εκεί προς το τέλος, συγκεκριμένα μιλάμε για το προτελευταίο κομμάτι, ακούω μια διασκευή σε κάποιο τραγούδι με τίτλο “The Wizard's Vengeance”, κάποιων Legend. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο γούστο του Mike Scalzi και αφού πρόκειται περί σοβαρού άσματος, ξεκινώ το ψάξιμο. Να, κάτι βρήκα.

Από το New Haven του Connecticut μας έρχονται οι Legend. Πως; Μόνο δύο χρόνια κράτησαν ως μπάντα; Ώπα, μυρίζομαι σοβαρή cult-ίλα εδώ. Για να πατήσουμε το play… Κισατζεκιάν πού είσαι; Παράτησε ό,τι κάνεις και έλα δω, τώρα! Χάνεις σου λέω! Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω, πραγματικά. Θέλει ένα πολύ καλό φίλτρο για να κατασταλάξουν οι επιρροές της μπάντας στο αυτί του καθενός. Χρησιμοποιώντας τα δικά μου μέσα (φίλτρα και αυτιά δηλαδή), μέσα από έναν απίστευτο ηχητικό αχταρμά ξεχωρίζω σαφείς επιρροές από Rush, Budgie, Mahavishou Orchestra (ορίστε;), πολύ πρώιμους (εποχής δύο πρώτων δίσκων) Judas Priest (!), Jimi Hendrix (!!), καθώς και jazzy και fusion (!!!) στοιχεία. Φανταστείτε τώρα αυτόν τον ήχο, να είναι το μουσικό χαλί πάνω στο οποίο θα διηγηθεί η μπάντα επικές ιστορίες για Vikings και λογής - λογής μύθους! Ναι, το ξέρω, εντελώς ξεκάρφωτα όλα αυτά και ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο στην επικεφαλίδα έγραψα αυτό που έγραψα. Μιλάμε για ένα τελείως νέο μουσικό υβρίδιο, το οποίο, σύμφωνα με τον Raymond Frigon, ντράμερ της μπάντας, προέκυψε στη τύχη. «Δεν είχαμε σκοπό να παίξουμε heavy metal», δήλωσε κάποια στιγμή, «παρά μόνο fusion πράγματα». Ναι. Τα ίδια έλεγαν και οι Sabbath το 1970 αγαπητέ Ray και είδαμε τι έγινε στο τέλος.

 

Κάθε κομμάτι είναι και ένα χαστούκι όχι μόνον ως συνθετική ιδέα, αλλά και όσον αφορά τη παικτική ικανότητα της απίστευτης αυτής τριάδας. Ειδικά ο Frigon δεν έχει αντίπαλο. Για όσο διαρκεί ο δίσκος, είναι ο καλύτερος τυμπανιστής της οικουμένης. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι που να μη μπορεί να παίξει αυτός ο άνθρωπος. Με απίθανα γεμίσματα, ευφάνταστος, μοιάζει να μη γνωρίζει όρια ενώ η τεχνική του κατάρτιση και η απόδοσή του γενικά, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, κοντράρει και πολλές φορές κερδίζει την αντίστοιχη πολλών «ιερών τεράτων» και λοιπών βιρτουόζων. Κρίμα που δεν είχε την συνέχεια που θα έπρεπε να έχει και «χάθηκε από τη πιάτσα». Αξίζει να ακούσετε το “From the Fjords” μόνο και μόνο για πάρτη του! Οι υπόλοιποι συντελεστές, o αδικοχαμένος κιθαρίστας και τραγουδιστής Kevin Nugent και ο μπασίστας Fred Melillo ακολουθούν και συνδιαμορφώνουν επάξια αυτό το περίεργο ηχητικό παζλ. Κάποιο highlight δεν μπορώ να ξεχωρίσω, το “From The Fjords” είναι από εκείνους τους δίσκους που ακούγονται «μονορούφι» και ΔΕΝ θα έπρεπε να γίνεται διαφορετικά. Από την καταπληκτική έναρξη των “The Destroyer” και “The Wizard's Vengeance”, στο ηρωικό “The Golden Bell” (κάπου θα ακούσετε τις ρίζες μιας more than classic μελωδίας αν προσέξετε καλά τη κιθάρα του) και στον άκρατο προοδευτισμό του “From the Fjords”, το σαγόνι δεν μαζεύεται ποτέ από το πάτωμα.

Πως θα μπορούσα να γίνω ακόμη πιο ακριβής και κατανοητός…χμ, ναι. Αν ποτέ οι Manilla Road αποφάσιζαν να παίξουν progressive fusion metal, κρατώντας όμως τον «ξερό» ήχο και το επικό τους συναίσθημα, θα ακούγονταν ακριβώς ΕΤΣΙ! Μεγάλε Randy Foxe, τεράστιε βασανιστή των δερμάτων, τώρα κατάλαβα πως ακόμη και εσύ επηρεάστηκες από κάπου και δεν είσαι (τόσο) one of a kind!

Μη διστάσετε ούτε στιγμή να αφιερώσετε χρόνο για αυτό το cult έπος. Μπορεί να είναι κάπως…δύσκολο και να απαιτεί περισσότερες από 1-2 ακροάσεις, αλλά στο τέλος όχι απλά σε κερδίζει… Σε κατατροπώνει!

Album:

From The Fjords

Track List:

1. The Destroyer
2. The Wizard's Vengeance
3. The Golden Bell
4. The Confrontation
5. R.A.R.Z.
6. Against the Gods
7. The Iron Horse
8. From the Fjords

Line Up:

Kevin Nugent - Φωνητικά, κιθάρες
Fred Melillo - Μπάσο
Raymond Frigon - Τύμπανα, κρουστά, Β’ φωνητικά


Year:

1979

 

Read 668 times

Leave a comment